Vakantiewoning in Hongarije
 Homepage
Vakantiewoning
Hongarije informatie
De omgeving   
Contact  
Linken  

 

 
Mecsek-gebergte

Het Mecsek gebergte is een relatief kleine bergketen die van oost naar west loopt met als hoogste punt de Zengő (682m). In de verscholen dalen liggen vele kleine dorpjes en veel bossen, met waterloopjes en eindeloze paden: een waar paradijs voor wandelaars. Het Mecsek-gebergte is een mooi en rijk natuurgebied, met o.a. het grote Oostelijke Mecsek (Keleti Mecsek) die bescherming bieden aan diverse beschermde flora en fauna.

Het is ideaal voor wandeltochten en een gewilde plek voor liefhebbers van het dorpstoerisme. De vier- ŕ vijfhonderd meter hoge bergen bieden schone lucht en talloze fraaie, beschermde vogels. De natuur wordt gevormd door diverse loofbossen met grotten en watervallen. De fantastisch rotsvormen van de Jakab-berg (592), de watervallen in het dal van Melegmány, het in juni bloeiende, 28 hectare grote kastanjebos bij Zengővárkony, het arboretum in Kisújbánya en Püspökszentlászló en de wandelroute naar het dal van Óbánya vormen leuke attracties voor de echte natuurliefhebber.
 
 

 
  Mare var (Burcht in Magyaregregy)
 
  Grot en vleermuizen museum in Abaliget
 
  Plattegrond met foto's van de Mecsek
 
  Paintball
 
  Mecsextrem (pretpark)
 
  Wellness & fitness
 
  Sikondafurdo
 
  Parel van de oostelijke Mecsek
 
  Wildlife Park Szászvár
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pécs  (culturele hoofdstad van Europa in 2010)

Pécs is de op vier na grootste stad van Hongarije. De stad ligt in de beschutting van het Mecsekgebergte, even ver van de Donau als van de Drau. Het is de hoofdstad van het comitaat Baranya. Sinds 1954 is het een "stad met comitaatsrecht" (megyei jogú város). Als zuidelijkste grote stad van Hongarije wordt de stad gekenmerkt door een mediterraan aandoende atmosfeer. Bovendien herbergt de stad de opvallendste Turkse bouwwerken van Hongarije, die in het land verder niet bijzonder talrijk zijn.

Pécs is een universiteitsstad en heeft mijnbouw (uranium, steenkool), keramische industrie (de porseleinfabriek Zsolnay), lederwaren- en voedingsmiddelenindustrie. De streek ten zuiden van de stad produceert wijn. In 2010 is Pécs de culturele hoofdstad van Europa.

Pécs bestond al in de Romeinse tijd, toen zich hier de nederzetting Sopianae bevond op een eerder door Keltische stammen bewoonde plaats. Na de komst van de Hongaren in de 10e eeuw, stichtte koning Stefanus de Heilige hier in 1009 een bisdom. De stad stond destijds in het Latijn bekend als Quinque Ecclesiae, naar de vroegchristelijke kerken die hier al stonden, en waarvan de traditionele Duitse naam Fünfkirchen is afgeleid. De opvolger van Pécs’ eerste bisschop legde de basis van de nog steeds bestaande kathedraal. Bij opgravingen onder het Domplein - waarmee men nog steeds bezig is - stootten de onderzoekers op vijf vroeg-christelijke bidkapellen. Uit opgravingen bleek dat dit deel van Hongarije een zeer oud cultureelgebied is. Na de invloed van de Romeinse cultuur, kwam de Romeins-vroeg-christelijke beschaving, uit de eerste eeuwen van onze jaartelling, waarvan in de laatste decennia steeds meer duidelijke sporen zijn blootgelegd.

Pécs beleefde zijn bloeitijd in de veertiende en vijftiende eeuw. In 1367 kreeg Pécs als vijfde stad in Europa een universiteit, gesticht door koning Lodewijk de Grote. De stad werd een centrum van het humanisme en kreeg in 1440 als eerste stad in Hongarije een openbare bibliotheek. Van 1543 tot 1686 maakten de Turken in Pécs de dienst uit. Zij lieten de stad onder meer een prominente moskee na.

Na de verdrijving van de Turken werd het ontvolkte Pécs voor een groot deel bevolkt door Servische en Duitse nieuwkomers en ontstond een barokstad op de puinhopen. Keizerin Maria-Theresia gaf Pécs in 1780 de rang van Vrije Koninklijke Stad. In de 19e eeuw kwam de industrie op gang (steenkoolwinning, porseleinfabriek Zsolnay) en kreeg Pécs een spoorwegverbinding met Boedapest. Aan het eind van de negentiende eeuw was de bevolking weer overwegend Hongaars.

 

 
   

 

 

 

Graag tot ziens in het gastvrije Hongarije

Reisinformatie voor uw vakantie naar Hongarije, Weer en klimaat in Hongarije, Typisch Hongaars, Feestdagen in Hongarije, Geografie van Hongarije, Hongaarse ambassades in Nederland en België, Tófű, Pécs culturele hoofdstad van Europa in 2010, Mecsek gebergte, thermaal baden in zuid Hongarije,Vakantiehuis

 
    Disclaimer

 

© 2004-2009 Honedvision