Vakantiehuis in Hongarije
 Homepage
Vakantiewoning
Hongarije informatie
De omgeving   
Contact   
Linken   

 

 
Wat u niet mag missen...
 
Cultuur
Zonder cultuur, geen Hongarije. Cultuur en tradities zijn heel belangrijk voor de Hongaren en uiten zich in allerlei vormen. In de vele musea die Hongarije rijk is vindt u veel informatie over onze geschiedenis en cultuur. Daarnaast worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden op publieke plaatsen, zoals het stadshuis, kerk of het dorpsplein. Cultuur beperkt zich niet tot het levenloze alleen en is zeker niet saai! Hongarije kent ook een rijk en actief cultureel leven dat goed zichtbaar is tijdens de vele festivals die het hele jaar door worden gehouden. De straat en het plein zijn het decor waardoor de bezoekers actief en passief worden betrokken bij het evenement. Maar u hoeft geen jaar te wachten om iets van dit spektakel mee te maken. Zeker in de grotere steden is er bijna elke avond wel een theatervoorstelling of moderne dans optredens, een opera of musical, een kamerorkest of juist een stevig rockconcert. Kijk in de evenementenkalender voor festivals, concerten, feesten, tentoonstellingen en veel meer tijdens uw vakantie.

Goulash
Vrijwel iedereen in Nederland heeft weleens 'goelash' gegeten of er over gehoord. Maar wist u dat goelash eigenlijk een soep is dat wij hier 'gulyás' (goelaasj) noemen. Het is het meest bekende gerecht uit Hongarije dat oorspronkelijk een simpel eenpansgerecht is die runderherders (gulyás) vroeger op de poesta bereidden. Deze herders hadden een nomadenbestaan en trokken met hun runderen over de steppes. De herders moesten dus met zo min mogelijk spullen reizen en daarom werd alles in één ketel boven een open vuur klaargemaakt. Vaak gebruikten zij ingrediënten die op dat moment voorhanden waren: ui, tomaat, paprika, andere groentes die zij verder nog konden vinden en natuurlijk rundvlees. Dat sudderde dan een paar uur in de ketel totdat "de smaken met elkaar waren getrouwd". De gulyás komt het meest tot zijn recht als deze in de ketel op open vuur is bereid, maar smaakt ook heerlijk als u deze zelf in de keuken maakt.

Pálinka
Vuurwater, zoals veel mensen deze nationale drank bestempelen. Pálinka wordt gemaakt van fruit. De "barackpálinka" is de meest bekende en die wordt gemaakt van abrikozen. Daar vlak achter komen de "körte" (peren), "cseresznye" (kersen) en "szilva" (pruimen). De laatste jaren zijn de "paprikapálinka" (met een scherpe pepersmaak) en "mézespálinka" (met een vleugje honing) sterk in opkomst. Pálinka wordt tijdens veel gelegenheden gedronken. Voor het eten als aperitief, na het eten om overheersende smaken te neutraliseren, als slaapmutsje, in de winter om de kou te verdrijven en natuurlijk op feesten. Als u bij een Hongaar te gast bent dan ontkomt u er bij binnenkomst beslist niet aan om dit neutje met uw gastheer en/of -vrouw mee te drinken. De pálinka hoort u in één teug achter over te slaan, maar zeker dames nippen liever van hun drankje. Als u geen grote drinker bent laat u dan ook niet overhalen. Drink de pálinka in uw eigen tempo en laat desnoods uw drankje staan als het u na vele malen weigeren toch wordt voorgezet.

Paprika
Rode paprika, gele paprika, ronde paprika, paprika met een punt, zoete paprika, pittige paprika zo heet dat de tranen ervan in je ogen schieten. Paprika's zijn er in alle soorten en maten en geen enkel ander land kent er zoveel als Hongarije. De paprika komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en in de 16e eeuw introduceerden de Turken deze in Hongarije. Hier werd de paprika verder gekweekt en ontstonden er meer rassen. Paprika's, en ook tomaten, zijn niet weg te denken uit de Hongaarse keuken en worden in bijna elk gerecht verwerkt. Ook worden paprika's, net als tomaten, vaak gegeten in een salade bij het ontbijt, de lunch en diner. Elke paprika heeft een andere smaak en/of toepassing. Zo is de ene paprikasoort voornamelijk geschikt om mee te koken en smaakt de andere beter in een frisse salade. Wist u dat paprika's boordevol vitamine C zitten en dat vitamine C weer ontdekt is door de Hongaarse arts en Nobelprijswinnaar Albert Szent-Györgyi?

Porselein
In Hongarije zijn er drie beroemde porseleinfabrieken: Herendi, Zsolnay en Hollházi.
Herend is wereldberoemd vanwege zijn kostbare en fraai bewerkte voorwerpen. Het ligt op 15 km ten westen van Veszprém in Midden-Transdanubië, in de heuvels van het Badacsony-gebergte. De in 1839 gestichte fabriek is niet te bezichtigen. Wel is er een museum waar de paradestukken - 15.000 verschillende vormen over de laatste 160 jaar - te zien zijn. De fabriek levert op bestelling voor meestal buitenlandse vorsten, staatshoofden en rijke families.
De fabriek van Zsolnay ligt bij Pécs in Zuid-Transdanubië.
Hollóházi betekent letterlijk "van Hollóház" en de fabriek ligt bij het gelijknamige dorpje in het noordoosten van Hongarije. Dit is tevens de meest Noordelijke plaats van Hongarije.

Salami en worst
De bekendste salami´s worden gemaakt door Hertz en Pick.
"Kolbász" betekent worst en is er uiteraard alle vormen en smaken. Kolbász is dieprood van kleur en vaak dunner dan salami. De bekendste kolbász zijn "Gyulai" uit Gyula en "Csabai" uit Békescsaba. Kolbász wordt in veel Hongaarse gerechten gebruikt en smaakt ook heerlijk op brood of als hartige snack. Elk jaar vindt in oktober het "Csaba worstfestival" plaats.

Wijn
Wist u dat Hongarije een echt wijnland is? Misschien nog niet, maar als we u vertellen over het "Stierenbloed" uit Eger en de mierzoete "Tokajer" gaan er waarschijnlijk wel wat belletjes rinkelen. Het "Stierenbloed" dankt zijn bijnaam aan het verzet tegen de Turken bij de slag om Eger in 1552. De vrouwen zouden de rode wijn hebben aangelengd met stierenbloed waardoor de Hongaarse verdedigers een bovennatuurlijke kracht kregen en zij met 2.100 mannen, vrouwen en kinderen een leger van 80.000 soldaten wisten te verslaan. Alle witte wijnen uit Tokaj zijn beroemd geworden door niemand minder dan zonnekoning Lodewijk XIV die lovend sprak over de "Wijn der Koningen, Koning der Wijnen". De "Aszú", wat stroopachtig betekent, heeft een goudbruine kleur en een honingzoete smaak. Wist u dat de ingangen van de wijnkelders in Eger en Tokaj opvallend laag zijn, zo laag dat u zelfs moet bukken om binnen te komen? De wijnbouwers beweren dat de ingangen met opzet laag zijn gehouden opdat een ieder een buiging moet maken voor de opgeslagen vaten. 

Unicum
Unicum is een populair kruidenbitter dat al ruim 200 jaar door Zwack gemaakt wordt en dat volgens de legende zijn naam te danken heeft aan keizer Jozef II. De drank werd oorspronkelijk als geneesmiddel gebrouwen van een mengeling van meer dan 40 zorgvuldig gekozen medicinale planten en kruiden. Het kruidenbitter wordt nog steeds gebruikt bij verkoudheid, griep, buikpijn en andere medische aandoeningen. Inmiddels wordt Unicum al jaren ook als heerlijk aperitief voor of als afzakkertje na de maaltijd genuttigd.

Bron: Hongaars verkeersbureau

 

 

   

 

 

 

Graag tot ziens in het gastvrije Hongarije

Reisinformatie voor uw vakantie naar Hongarije, Weer en klimaat in Hongarije, Typisch Hongaars, Feestdagen in Hongarije, Geografie van Hongarije, Hongaarse ambassades in Nederland en België, Tófű, Pécs culturele hoofdstad van Europa in 2010, Mecsek gebergte, thermaal baden in zuid Hongarije,Vakantiehuis

 
    Disclaimer

 

© 2004-2009 Honedvision