Vakantiewoning in Hongarije
 Homepage
Vakantiewoning
Hongarije informatie
De omgeving   
Contact   
Linken   

 

 
Geografie van Hongarije

Hongarije heeft een oppervlakte van 93,030km2 en ligt in Centraal-Europa. Het land is ongeveer 250km lang van noord naar zuid en 524km van west naar oost. Het heeft een grens van 2258km lang. In het westen grenst het aan Oostenrijk, in het zuiden aan Servië, Kroatië en Slovenië, in het zuidoosten aan Roemenië, in het noordoosten aan Oekraďne en in het noorden aan Slowakije. Het landschap van Hongarije wordt gedomineerd door de vlaktes van het Karpatenbekken, dat wordt begrensd door de Karpaten en in het westen door de Alpen. In het noorden langs de grens met Slowakije liggen heuvels en bergen die de aanzet vormen van de Karpaten. De hoogste berg van het land, de Kékes (1014 m.) ligt in het Mátragebergte, een van deze middelgebergten. Meer naar het oosten begint het Bükkgebergte. Samen heten ze het Noord-Hongaars middelgebergte.

Het land wordt in tweeën gedeeld door de belangrijkste rivier, de Donau (Duna, 417 km in Hongarije). Andere grote rivieren zijn de Tisza (584 km), die eveneens van noord naar zuid loopt, en de Drau (Dráva), de zuidwestelijke grensrivier. Het Balatonmeer, één van Europa's grootste meren (596 km˛), deelt West-Hongarije in tweeën.

Natuur
Hongarije telt tien nationale parken , waarvan het Nationaal Park Hortobágy het grootste is. Ten zuiden van de hoofdstad ligt het Nationaal Park Kiskunság. De andere zijn de Nationale parken Aggtelek, Boven-Balaton, Bükk, Donau-Drava, Donau-Ipoly, Fertő-Hanság, Körös-Maros en Őrség. Verder zijn er nog vele beschermde natuurgebieden en natuurreservaten.

Extremen
Het meest westelijke dorp van Hongarije is Felsőszölnök, het meest noordelijke is Hollóháza en het meest zuidelijke is Kásád. Het hoogste punt van Hongarije is de berg Kékes (1014 meter) en het laagste punt ligt bij de rivier Tisza bij Szeged (78 meter). Klimaat
Hongarije heeft een gematigd landklimaat. In de hoogste delen van het Transdanubisch Middelgebergte en het Noordelijk Middelgebergte heerst een subalpien klimaat. De Grote Laagvlakte heeft een echt landklimaat. Hongarije heeft koude, natte winters en warme zomers.

De gemiddelde januari temperatuur is in het westen en zuidwesten ca. 0°C. De gemiddelde juli temperatuur ligt tussen 18°C in het noordwesten en 22°C in het zuidoosten. Hongarije heeft vrij veel zonne-uren, gemiddeld 2000 uur per jaar. De jaarlijkse gemiddelde neerslag (500 mm) is vrij laag als gevolg van de regenschaduw van de Alpen, maar varieert onder invloed van de Atlantische Oceaan. In de winter is het land soms bedekt met een dik sneeuwtapijt.

Vier landschapstypen

Naar landschap kan Hongarije ruwweg in vier delen opgedeeld worden.

Landkaart van Hongarije

Verreweg de omvangrijkste daarvan is de Grote Hongaarse Laagvlakte of de Alföld, ten oosten  van de Donau. Deze vlakte beslaat het midden en zuidoosten van het land, waar zich ooit de Hongaarse poesta uitstrekte. In oosten wordt de vlakte net over de grens in Oekraďne en Noord-Roemenië begrensd door de oostelijke Karpaten. In het zuiden zet de Alföld zich voort in Roemenië en Servië om daar uiteindelijk te eindigen tegen de zuidelijke Karpaten. Midden door de vlakte stroomt de Tisza (584 km), in grootte de tweede rivier van Hongarije.

Het tweede landschapstype is dat van de bergen in het noorden (Felföld), langs de grens met Slowakije. Dit is het Noord-Hongaars middelgebergte, gevormd door uitlopers van het noordelijke deel van de Karpaten. Het Hongaarse gebergte wordt weer in verschillende delen onderscheiden. De hoogste berg van het land, de Kékes (1014 m.) ligt in het Mátragebergte, meer naar het oosten begint het Bükkgebergte.

Ten westen van de Donau (Duna, 417 km in Hongarije) zet de Pannonische vlakte zich voort in het glooiende landschap van Transdanubië. Helemaal in het zuiden liggen boven Pécs de Mecsekheuvels, in het zuidwesten vormt de Drau (Dráva), de grens met Kroatië. In het noorden wordt dit deel van het land begrensd door het Transdanubisch Middelgebergte, waarvan het Bakonygebergte het grootste deel vormt. Ten zuiden van de Bakony ligt het Balatonmeer, het grootste meer van Centraal-Europa (596 km˛). Boven Boedapest sluiten de Transdanubische en het Noord-Hongaarse bergruggen op elkaar aan. Hier moet de Donau zich bij de Donauknie een weg door de bergen banen.

Ten noordwesten van het Transdanubisch Middelgebergte vinden we tenslotte het laatste van de vier hoofdlandschappen, de Kleine Hongaarse Laagvlakte, die zich over de Donau voortzet in Slowakije. Het Hongaarse deel wordt doorsneden door de rivier de Rába en eindigt ten westen van Szombathely tegen de uitlopers van de Alpen.

 Bron: Wikipedia.org

 
   

 

 

 

Graag tot ziens in het gastvrije Hongarije

Reisinformatie voor uw vakantie naar Hongarije, Weer en klimaat in Hongarije, Typisch Hongaars, Feestdagen in Hongarije, Geografie van Hongarije, Hongaarse ambassades in Nederland en België, Tófű, Pécs culturele hoofdstad van Europa in 2010, Mecsek gebergte, thermaal baden in zuid Hongarije,Vakantiehuis

 
    Disclaimer

 

© 2004-2009 Honedvision