Vakantiewoning in Hongarije
 Homepage
Vakantiewoning
Hongarije informatie
De omgeving   
Contact   
Linken   

 

 
Reizen naar en in Hongarije
 
Vele wegen leiden naar Hongarije...
 
Vandaag de dag zijn er talloze mogelijkheden om te reizen en dus ook om naar Hongarije te gaan.
In 2 uur vliegt u van Nederland naar Hongarije en dat maakt het vliegtuig de snelste manier van reizen. Met de auto gaat en staat u wanneer en waar u wilt. Als u op de reiskosten wilt besparen kies dan voor de bus. Staat de tijd stil tijdens uw vakantie? Kies dan voor een nostalgische reis per trein.
 
Openbaar vervoer 65+
Sinds 1 mei 2004 hebben EU-staatsburgers van 65 jaar en ouder recht op gratis openbaar vervoer in Hongarije. Zij mogen gratis gebruik maken van de volgende diensten:
● het landelijke gewone treinverkeer, 2e klasse (m.u.v. de eventuele plaatsreservering voor de sneltrein, InterCity en InterCity Rapid)
● interlokale busverkeer die volgens dienstregeling rijdt
● (inter)lokale treinverkeer (HÉV)
● lokale openbaar vervoer die volgens dienstregeling rijdt
● (veer)pont die volgens dienstregeling rijdt.
Om van dit voordeel gebruik te kunnen maken moeten 65-plussers zich slechts met hun paspoort of ID-kaart kunnen legitimeren.
 
Reizen per auto
 
VERVOERSDOCUMENTEN
● Rijbewijs, kentekenbewijs, verzekeringsbewijs.
● Achter op de auto moet een officiële sticker uit het land van afkomst aangeplakt zijn (NL-sticker).

 
VERZEKERING
In Hongarije is een WA-verzekering verplicht.

 
ONGEVALLEN
Bij ongevallen met gewonden is het verplicht en in overige gevallen is het aanbevolen - met het oog op het regelen van de schade - om assistentie van de politie in te roepen via het landelijke nummer 107. De plaats van het ongeval mag slechts met toestemming van de dienstdoende agent worden verlaten.
Personen met een niet-Hongaarse nationaliteit hebben het recht hun eigen taal te gebruiken bij ondervraging of het afleggen van een getuigenverklaring. Hierbij mag men de hulp inroepen van een tolk, een advocaat en het eigen consulaat.

 
SCHADEREGELING
indien een auto met een Hongaars kenteken het ongeval heeft veroorzaakt dient men bij de eigen verzekeringsmaatschappij of bij Hungária Biztosító Rt. een claim in te dienen. Indien het ongeval veroorzaakt is door een auto met een buitenlands kenteken wendt men zich tot de Directie Internationale Motorvoertuigenverzekering van Hungária Biztosító Rt., (Tel.: +36-1-421 1421, ma t/m vr: 8:00-20:00).

 
VERKEERSREGELS
Het Hongaarse verkeersreglement is gebaseerd op de verdragen van Wenen en Genčve, in het algemeen zijn dus de internationale verkeersregels van toepassing.
BELANGRIJK! Afwijkende regels of waar extra opgelet wordt:
● In Hongarije is het verboden een motorvoertuig te besturen als men alcohol heeft gedronken!
● Tijdens het rijden in een personenauto is mobiel telefoneren slechts toegestaan met handsfree bediening. Voor voertuigen met 2 of 3 wielen geldt een totaal verbod op mobiel telefoneren.
● Buiten de bebouwde kom moeten personenauto's ook overdag dimlicht invoeren. Voor bromfietsen en motorfietsen geldt deze verplichting ook binnen de bebouwde kom.
● Het gebruik van veiligheidsgordels is zowel op de voorbank als de achterbank verplicht.
● Kinderen jonger dan 12 jaar mogen voorin niet plaats nemen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar en kinderen kleiner dan 150 cm is een speciaal kinderzitje verplicht.
● Het gebruik van de claxon binnen de bebouwde kom is alleen toegestaan bij gevaar (desondanks toeteren de Hongaarse bestuurders vaak en zonder gegronde reden op elkaar en op voetgangers).
● Voor bestuurders van motor- en bromfietsen is het dragen van een helm verplicht.
● In bochten, op kruisingen, spoorwegovergangen en bij voetgangersoversteekplaatsen geldt een inhaalverbod.
● Buiten de bebouwde kom dient men rekening te houden met onverlichte landbouwvoertuigen, paard-en-wagens, tractoren en rijwielen.
● Binnen de bebouwde kom mag groot licht slechts voor een korte periode worden gebruikt om eventuele hindernissen of slecht wegdek te kunnen waarnemen.
● Fout geparkeerde auto's worden weggesleept.
● Motorvoertuigen met schade aan de carrosserie mogen het land slechts verlaten met een officieel rapport.
● Bestuurders van motorvoertuigen die altijd en direct de voertuig- en persoonsdocumenten te kunnen overhandigen als hierom wordt gevraagd door de dienstdoende rechtspersoon.

 
VERKEERSBOETES
De boetes voor rijden onder invloed beginnen bij 30.000 Ft (± EUR 120). Op de achterkant van bekeuring staat waar deze moet worden voldaan. De bekeuring mag niet ter plaatse te worden betaald. De boetes moeten in forinten worden betaald middels een storting/overschrijving.

 
MAXIMUMSNELHEDEN PER VOERTUIGCATEGORIE
km/u op autosnelweg / autoweg / overige wegen / binnen de bebouwde kom
● personenauto of motorfiets: 130 / 110 / 90 / 50
● personenauto met aanhanger: 80 / 70 / 70 / 50

 
TOLWEGEN (SNELWEGEN)
● M0, M1, M3, M5, M6 en M7.
● Een zgn. e-vignette is verkrijgbaar o.a. aan de grens en bij pompstations door het hele land. Let op, u krijgt dus geen vignette meer, er wordt alleen de kenteken van uw voertuig geregistreerd bij het aanschaf van het e-vignette! Controleer het bonnetje dat u krijgt en bewaar deze goed tot na 1 jaar van verloop i.v.m. eventuele onterechte bekeuringen.
● Er zijn 4 categoriën, voertuigen met of zonder aanhanger met een totaalgewicht van max. 3500 kg horen bij categorie D1.
● Meer info, tarieven: www.motorway.hu
 
PECHHULP
● Wegenwacht: 188
● 24u hulptelefoon van de Hongaarse Autoclub: +36-1-3451755
 
BRANDSTOF
● Het octaangehalte wordt op de pompen aangegeven: 86, 95 (Euroloodvrij) en 98 (Superplus) en Diesel.
● LPG is vrijwel overal verkrijgbaar. Loodvrij wordt aangegeven als 'Ólommentes' of 'Bleifrei'.
 

Reizen per bus

INTERNATIONALE BUSDIENSTEN
EUROLINES onderhoudt het hele jaar door lijndiensten vanaf diverse opstapplaatsen in Nederland naar Győr en Boedapest in Hongarije. In de zomer is er ook een doorgaande lijndienst naar Boedapest via Győr.
Richtprijzen: enkele reis v.a. EUR 24, retour v.a. EUR 49
Meer info: Eurolines
Tel.: (+31) 020-560-8788
 
 
BINNENLANDSE BUSDIENSTEN
Vrijwel alle plaatsen zijn in Hongarije per bus te bereiken.
Informatie over de dienstregeling en prijzen vindt u op: www.volanbusz.hu
 
 
OPENBAAR VERVOER IN BOEDAPEST
Informatie over kaarten, abonnementen, diensten van bus, metro, tram, trolleybus, nachtbus op www.bkv.hu.
Bussen, trams, trolleybussen etc. rijden dagelijks van 4:30 tot +/-23:00 uur. 's Nachts rijden er op de drukke trajecten nachtbussen met lijnnummers van 901 t/m 999.
Vervoersbewijzen: er zijn verschillende tickets in omloop, een gewone ticket is geldig voor een enkele reis, zonder overstappen. Let op, dit geldt ook voor de metro! Wanneer u van metrolijn moet wisselen, dient u een nieuwe kaart (of een 'overstapkaart') te gebruiken. Mocht u vaker gebruik willen maken van het openbaar vervoer, is het raadzaam om een dagkaart, 3-daagse kaart, een Budapest Card of weekkaart aan te schaffen om onaangename verrassingen te voorkomen. De controleurs in Boedapest zijn zeer streng en schrijven altijd een boete uit wanneer men niet over het juiste én geldige vervoerbewijs beschikt.
Prijzen in 2009 (wijzigingen voorbehouden): enkele reis: Ft 290 (bij aanschaf in het vervoermiddel - indien mogelijk - Ft 400), dagkaart: Ft 1500, 3-daagse toeristenkaart: Ft 3700, weekkaart: Ft 4400). Raadpleeg de website van BKV voor alle overige kaart- en abonnementsoorten en de voorwaarden.
 

Reizen per fiets

AANBEVOLEN FIETSROUTES
- langs de Donau (EuroVelo fietsroute nr. 6), route: Rajka-Győr-Tata-Esztergom-Szentendre-Boedapest-Tass-Baja-Mohács, in totaal 457 km, 7 dagen
- rondom het Balatonmeer: 231 km, 4 dagen
- van Boedapest naar en rondom het Velence-meer, route: Boedapest-Érd-Sóskút-Biatorbágy-Alcsútdoboz-Lovasberény-Székesfehérvár-Szabadbattyán-Tác (Gorsium)-Soponya-Kálóz-Sárkeresztúr-Sárosd-Seregélyes-Dinnyés-Pákozd-Velence-Gárdony: 202 km, 3 dagen
- langs de Tisza-rivier (EuroVelo fietsroute nr. 11), route: Tiszabecs-Vásárosnamény-Záhony-Kisvárda-Tokaj-Tiszaújváros-Tiszafüred-Szolnok-Csongrád-Szeged: 549 km, 10 dagen
- rondom het Fertő-meer (Neusiedler See): aan de grens tussen Oostenrijk en Hongarije, +/- 2 dagen
- rondom het Tisza-meer: Kisköre-Tiszanána-Sarud-Poroszló-Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs-Abádszalók, 63 km, 1 dag
 

BELANGRIJKE AFWIJKENDE REGELS VOOR FIETSERS

• Fietsers dienen te rijden op fietspaden, fietsstroken of, indien als zodanig aangegeven, op busstroken of anders op de vluchtstrook, de berijdbare berm of, als de weg en de verkeersomstandigheden dit toelaten, uiterst rechts op de rijbaan.

• In de berijdbare berm of op de rijbaan is het niet toegestaan naast elkaar te rijden.

• Meerderjarige personen mogen één kind van 9 jaar of jonger meenemen in een kinderzitje. Andere vormen van personenvervoer per fiets (achterop zitten) zijn niet toegestaan.

• Kinderen onder de 12 jaar mogen niet op grote, doorgaande wegen fietsen.

• In het donker en bij slecht zicht is het dragen van een veiligheidsvest of reflecterende kleding verplicht.

• Fietsen onder invloed (van alcohol) is niet toegestaan.

 

• Fiets (of andere bagage) mag alleen op de volgende wijze met/op motorvoertuigen worden vervoerd:

-   Lading op de imperiaal mag max. 40 cm uitsteken aan voor- en achterzijde.

-   Aan uitstekende lading dient een rode of roodwit gestreepte vlag of schild van minimaal 40 x 40 cm te worden bevestigd, in het donker of bij slecht zicht bovendien aan de achterzijde een rode lamp en rode reflector en bij zijwaarts uitstekende lading aan de voorzijde daarvan een witte lamp en witte reflector en aan de achterzijde een rode lamp en rode reflector. De horizontale afstand tussen de buitenkant van de lading en het door de waarschuwingslamp verlichte oppervlak van de lading, resp. de afstand tussen de reflector en de buitenkant van de lading mag ten hoogste 40 cm zijn. Als de horizontale afstand tussen de zijwaarts uitstekende lading en de plaatselijke verlichting van het voertuig maximaal 40 cm is, mag de aparte verlichting en reflector op de lading achterwege worden gelaten.

-  Lading aan de achterzijde dient zodanig te worden bevestigd dat de verlichting en het kenteken zichtbaar blijven, dat deze in lengterichting niet meer dan een meter en zijwaarts niet meer dan 40 cm uitsteekt en dat deze niet meer dan 2,5 m breed is.

 

Reizen per trein

INTERNATIONALE TREINVERBINDINGEN
Boedapest heeft rechtstreekse verbindingen met 25 Europese hoofdsteden. 54 Internationale treinen doen Boedapest aan, allen uitgerust met slaapwagons en een restaurantwagon.
● Informatie over de internationale lijnen:
Hotline: 24u p.d. tel. +36-1-461 5500
Algemeen: ma t/m vr 06-20u tel. +36-1-342 9150 of +36-1-322 4052
● Tickets verkrijgbaar: bij de verkooppunten van MÁV (Hongaarse spoorwegen)

 
BINNENLANDS TREINVERKEER
Het Hongaarse spoornet ziet eruit als een ‘spinnenweb’ met Boedapest in het midden. Vanuit de hoofdstad vertrekken express-treinen en intercity's naar de belangrijkste steden in de andere provincies. Treinkaarten zijn o.a. verkrijgbaar op de treinstations. Momenteel zijn er geen speciale abonnementen voor toeristen.
● Informatie over de binnenlandse diensten:
Hotline: 24u p.d. tel. +36-1-461 5400
Algemeen: ma t/m vr 06-20u tel. +36-1-322 4052
Timetable: http://elvira.mav-start.hu/elvira.dll. (Dit is de voormalige www.elvira.hu website.) Informatie over Hongaarse Spoorwegen: www.mav.hu
● Bij treinstations in Boedapest:
Keleti (Oost) tel. +36-1-313 6835
Déli (Zuid) tel. +36-1-375 6293
Nyugati (West) tel. +36-1-349 0115
 

SMALSPOORLIJNEN

De smalspoorlijnen van Hongarije hebben een totale lengte van 380 km en zijn gelegen in de mooiste gebieden van het land:

 

  1.  Almamellék – Lukafa - Sasrét (het gehele jaar)

  2.  Boedapest Széchenyi-hegy – Hűvösvölgy (de zgn. Kindertrein) (het gehele jaar)

  3.  Lenti (Csömödér) - Kistolmács (van 1 mei t/m 30 september)

  4.  Felsőtárkány – Sziklaforrás - Stimeczház (van 1 mei t/m 30 september, in het weekend)

  5.  Gyöngyös - Lajosháza (van 1 mei t/m 30 september)

  6.  Gyöngyös – Mátrafüred (het gehele jaar)

  7.  Kismaros – Királyrét (´s winters alleen in het weekend)

  8.  Mesztegnyő – Felsőkak (dinsdag en vrijdag)

  9.  Miskolc – Lillafüred – Garadna (het gehele jaar)

10.  Nagybörzsöny – Nagyirtás (van begin april tot eind oktober)

11.  Fertőboz - Nagycenk (van begin april tot begin oktober)

12.  Pálháza – Kőkapu - Rostalló (van begin april tot eind oktober)

13.  Pörböly – Gemenc – Bárányfok (van begin mei tot eind oktober)

14.  Szenta – Kaszó (het gehele jaar)

15.  Szilvásvárad Szalajkadal - Fátyol-waterval (van begin april tot eind oktober)

Inlichtingen: TOURINFORM kantoren of www.kisvasut.hu.

 
 
Reizen per vliegtuig
 
VLIEGEN VANAF NEDERLAND
De Hongaarse luchtvaartmaatschappij MALÉV www.malev.com vliegt rechtstreeks tussen Amsterdam en Boedapest (5 keer per dag, 7 dagen per week, codeshare KL/NW).
WIZZ AIR www.wizzair.com vliegt rechtstreeks tussen Eindhoven en Boedapest (4 keer per week), zie ook www.eindhovenairport.nl.
Hongarije is een Schengen-land, maar ga nooit op reis zonder een geldig reisdocument.
 
 
VLIEGEN VANAF BELGIË EN DUITSLAND
Brussel/Charleroi - Boedapest: WIZZ AIR www.wizzair.com
Keulen/Bonn - Boedapest: GERMANWINGS www.germanwings.com
Hannover - Boedapest: AIR BERLIN www.airberlin.com

 
LUCHTHAVEN BOEDAPEST
Naam: Ferihegy
Terminals voor passagiersvluchten: 1 (lowcost en charter vluchten), 2A (van en naar Schengen-landen) en 2B (van en naar buiten Schengen-gebied)
Locatie: terminal 1 op 20 km, terminal 2A en 2B op 24 km vanaf het centrum, oostwaarts, langs hoofdweg 4
Meer info: www.bud.hu
VAN/NAAR DE LUCHTHAVEN EN HET CENTRUM VAN BOEDAPEST (24 km)
• Airport minibus (shuttle bus):
De minibus is te vergelijken met de Nederlandse treintaxi en brengt u van de vliegveld naar elk adres in Boedapest en de nabije omgeving. Kaartjes zijn verkrijgbaar in de aankomsthallen bij de Airport Minibus balie. De bussen rijden 24 uur per dag. Meer info: Tel.: +36-1-296 8555, www.airportshuttle.hu, www.bud.hu
• Openbaar vervoer:
Bus 200 rijdt tussen de luchthaven (beide terminals) en Kőbánya-Kispest (metro-, bus en treinstation). Deze bus heeft een lage instap en extra bagageruimte en rijdt dagelijks tussen 04:30 en 00:15 ('s ochtends vroeg en 's avonds laat overstapmogelijkheid naar de nachtbussen 914 en 950). Is uw reisbestemming ten oosten van Boedapest, kunt u vaak op station Kőbánya-Kispest de trein nemen, de meeste treinen die vanaf Boedapest Keleti en Boedapest Nyugati vertrekken, stoppen ook op dit station, zie http://elvira.mav-start.hu/elvira.dll
Vanaf Ferihegy 1 rijdt ook bus 93 naar station Kőbánya-Kispest. Vanaf hier metrolijn 3 nemen richting het centrum. Bij halte 'Deák tér' overstapmogelijkheid naar de andere twee metrolijnen.
Ferihegy 1 is ook per trein bereikbaar. Er rijden treinen tussen ´Ferihegy´ en ´Budapest-Nyugati pu.´ (treinstation west). De reistijd bedraagt nog geen half uur, Meer info: http://elvira.mav-start.hu/elvira.dll
• Taxi:
Op 15 augustus 2006 is er een nieuwe taxiservice van start gegaan op Luchthaven Ferihegy: Zóna taxi, tel. +36-1-365 5555, web. www.zonataxi.eu. Voor een laag, aan een maximum gebonden tarief, wordt u van en naar de luchthaven en de stad gebracht. U kan natuurlijk ook zelf bij een willekeurige taxi-onderneming een rit boeken, zoals bij Budataxi, City Taxi, Főtaxi, Rádiótaxi, Tele5 Taxi, 6x6 Taxi. TIP! Informeer eerst altijd naar de ritprijs. Een bedrag tot HUF 6000 (± EUR 24) is reëel binnen Boedapest.
 
   

 

 

 

Graag tot ziens in het gastvrije Hongarije

Reisinformatie voor uw vakantie naar Hongarije, Weer en klimaat in Hongarije, Typisch Hongaars, Feestdagen in Hongarije, Geografie van Hongarije, Hongaarse ambassades in Nederland en België, Tófű, Pécs culturele hoofdstad van Europa in 2010, Mecsek gebergte, thermaal baden in zuid Hongarije,Vakantiehuis

 
    Disclaimer

 

© 2004-2009 Honedvision